INFORMARE - HG privind decontul ochelarilor, pe traseul final de aprobare

Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. V din OUG nr. 53/2024 (...),care transpun în practică o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, privind decontarea achiziției de dispozitive de corecție a vederii angajaților, vor fi avizate cu celeritate, în CES, și urmează să fie aprobate, zilele următoare, prin Hotărâre de Guvern.
Conform Deciziei CJUE din 22 decembrie 2022, în cauza C-392/21 – survenită în urma unui proces în care SNPPC a asigurat asistență juridică unui membru de sindicat din cadrul IGI - Cluj, căruia unitatea a refuzat să-i deconteze prețul ochelarilor de vedere, pe care și i-a achiziționat personal, pentru a putea lucra la monitor – angajatorul trebuie să cumpere sau să ramburseze costul ochelarilor pentru angajații a căror vedere este afectată.
În urma publicării Normelor metodologice, vor beneficia de decontul sumei de maximum 500 de lei toți lucrătorii care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, definit conform HG nr.1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă (...), respectiv desfășoară o activitate lucrativă continuă sau aproape continuă de cel puțin două ore pe zi, pentru care au nevoie de un dispozitiv de corecție special / ochelari de vedere.
Obligația decontării revine angajatorului, în urma parcurgerii etapelor prevăzute la art. 5-15 din HG nr.1028/2006, respectiv de analiză a posturilor de lucru, identificare a riscurilor asociate acestora, asigurarea unui examen corespunzător al ochilor și al vederii și, dacă este necesar, efectuarea unui examen oftalmologic, prin compartimentul de medicina muncii, etc.
Pe baza constării medicului oftalmolog, medicul de medicina muncii va consemna în fișa de aptitudini profesionale recomandarea privind utilizarea unui dispozitiv de corecție specială, iar procedura decontării se va efectua la nivelul unității angajatoare.
Detalii, în atașamentele pdf.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC