Am început cu încredere și curaj,
CONTINUĂM PUTERNICI ȘI UNIȚI!
21.12.2004
Sentința civilă nr. 8468/21.12.2004, pronunțată de Judecătoria Sectorului 6, București.
Cea mai mare și mai puternică organizație sindicală din domeniul ordinii publice - Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC) - s-a constituit la data de 21.12.2004.
Efect secundar al demilitarizării Poliției și al integrării europene a României, SNPPC a apărut într-o perioadă încă tulbure sub aspectul absorbției depline a valorilor democratice, specifice unei Poliții civile, perioadă în care înființarea unei organizații sindicale, în MAI, era de neconceput, la vremea respectivă, în accepțiunea conducerii acestei instituții.
„Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne s-a constituit în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor săi, prevăzute în legislația națională, în tratatele, acordurile și convențiile internaționale la care România este parte, în acordurile privind raporturile de serviciu și contractele colective de muncă." (Statutul SNPPC, art.1)
Voința și curajul membrilor fondatori – mulți dintre aceștia fiind prezenți și astăzi în marea noastră familie, alții fiind în rezervă sau, și mai trist, plecați dintre noi, pentru totdeauna – au fost atributele determinante care au stat la temelia acestei construcții sindicale unice în țara noastră, iar determinarea celor care au aderat la SNPPC a constituit suportul consolidării sindicatului nostru.
~2005
10.000 de membri SNPPC
până la data de 01.09.2005
La începutul existenței, SNPPC s-a confruntat cu o serie de opoziții și presiuni din partea unor persoane cu funcții de conducere în cadrul MAI, dar și în alte instituții ale statului, care vedeau cu oarece reticență apariția acestui sindicat.
Având în vedere numărul mare de cereri de înscriere și sporirea puterii organizației sindicale (până la data de 01.09.2005, numărul membrilor SNPPC ajunsese, deja, la cifra de 10.000), prin impunerea sindicatului în procesul de luare a deciziilor de către reprezentanții instituției, ținând cont de faptul că, în ultimii ani, se făcuseră multe abuzuri în structurile ministerului, fără ca cineva să fie tras la răspundere pentru deciziile luate.
2018
Ecou în mass-media în problema modificării Statutului polițistului
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus în dezbatere publică modificările la Statutul polițistului, motivând că acestea sunt necesare din cauza deficitului de personal și nevoii de a corecta anumite prevederi care au fost declarate neconstituționale.
Modificările vizează descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situațiilor care facilitau pensionarea în jurul vârstei de 40 de ani, dar și introducerea posibilității decontării asistenței juridice și asistării de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.
De asemenea, se stabilește un mecanism pentru eliberarea din funcții de conducere a polițiștilor cu deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii.
prezent
Peste 40.000 de membri și 74 de Birouri Teritoriale
În prezent, structura SNPPC cuprinde 74 de Birouri teritoriale, în toate județele țării și Municipiul București, având un număr de peste 40.000 de membri din totalul de circa 75.000 de polițiști din structurile MAI, fiind cel mai mare sindicat din România.
Încă de la înființare, SNPPC a luptat pentru a-și consolida poziția de sindicat cu reprezentativitate juridică, fiind în prezent reprezentativ la nivelul MAI:
- Aparat central
- Poliția Română
- Inspectoratul General al Poliției de Frontieră
- Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor
- Direcția Generală de Pașapoarte
- Agenția Națională Antidrog
- Oficiul Român pentru Imigrări
- Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor
- Centrul de Cooperare Polițienească Internațională
- Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza"
- Institutul de Studii pentru Ordine Publică
- Clubul Sportiv "Dinamo" București
- Centrul Cultural al MAI,
structuri care cuprind circa 90% din totalul polițiștilor și personalului contractual din MAI.
PROFESIONALISMUL
DREPTATEA
ONESTITATEA
sunt atributele pe care le-am așezat la baza unei construcții sindicale, unice în felul ei, pe teritoriul românesc, prin care am reușit să înlăturăm o barieră ce părea de neclintit în urmă cu 18 ani.
Democrația nu poate exista, nicăieri în această lume, fără un stat de drept, care să asigure, prin instituții puternice și stabile, aplicarea și respectarea legii.
Astfel de instituții trebuie, la rândul lor, să aibă un caracter democratic, între acestea, Poliția având un rol major, alături de Justiție, Administrație etc.
Nu ne putem imagina cum am fi putut vorbi despre democrație într-o instituție care nu asigura libertatea de asociere a angajaților săi, care interzicea sau obstrucționa, prin diverse mijloace, înființarea organizațiilor sindicale sau libertatea de exprimare a acestora.
Libertatea obținută în acești ani, pentru înființarea sindicatelor în MAI, cu destule sacrificii, am folosit-o pentru a organiza polițiștii și personalul contractual într-un sindicat puternic, care să le apere interesele și care să militeze pentru recuperarea și respectarea unor drepturi pierdute prin hățișul birocrațiilor parlamentare sau guvernamentale.
Pluralismul trebuie să existe în orice domeniu, inclusiv în domeniul sindical, însă practica statelor cu tradiție în economia de piață a demonstrat că existența mai multor sindicate, la nivelul aceluiași angajator, nu a condus mereu la beneficii suplimentare, ci la scindarea puterii sindicale, ca urmare a luptei dintre organizații pentru a atrage cât mai mulți membri, cunoscut fiind faptul că un salariat nu poate fi în același timp membru decât al unui singur sindicat.
SNPPC este cea mai mare și mai puternică organizație sindicală din domeniul ordinii publice.
În scopul apărării și promovării mai energice a drepturilor și intereselor membrilor săi, SNPPC este afiliat la Confederația Națională Sindicală Cartel "ALFA" și, prin aceasta, la unele dintre cele mai puternice organizații sindicale din lume - Confederația Sindicală Internațională.
În domeniul ordinii publice, suntem membru fondator, de peste opt ani, al EPU - European Police Union, cea mai mare și mai activă organizație de profil la nivelul continentului nostru și al Uniunii Europene.
Prin înființarea SNPPC, s-a scris o pagină inedită în istoria MAI și a Poliției Române, fiind primul sindicat al polițiștilor din țara noastră, intrând astfel în rândurile polițiilor europene cu sindicate vechi, în unele țări acestea activând de peste 80 de ani.
Am început cu încredere și curaj,
continuăm puternici și uniți!