14.11.2018 - Încă o nedreptate reparată de MAI, la sesizarea SNPPC: urmare a plângerii noastre prealabile, va fi revocată teza cu „punerea la dispoziție"
În cadrul ședinței de dialog social, care va avea loc vineri, 16.11.2018, ora 13.00, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se va lua în discuție ,,Proiectul OMAI pentru modificarea unor acte normative din domeniul managementului resurselor umane”.
În fapt, MAI trebuie să modifice prevederi ale unor ordine interne care privesc drepturile polițiștilor puși la dispoziție (încadrarea în grupe de muncă, acordarea concediilor de odihnă/studii, învoiri plătite etc.), deoarece a admis plângerea prealabilă formulată de SNPPC, în acest sens, cu consecința revocării prevederilor art. 4 alin. (3) din OMAI nr.489/2005 (teza cu „punerea la dispoziție”) și ale pct. 8.3 lit. c) din OMI nr.438/2003 (aceiași teză).
Ca urmare, în temeiul argumentelor juridice invocate de SNPPC (a se vedea Referatul de aprobare - https://www.snppc.ro/uploads/diverse-adm/referat-aprobare-proiect-OMAI-conform-solicitarii-SNPPC.pdf -), celor aflați la dispoziție le vor fi recunoscute, integral, drepturile care decurg din încadrarea pe postul respectiv, asemenea titularului postului, situație de care vor beneficia peste 500 de funcționari publici cu statut special din întreg ministerul, unii dintre aceștia aflați în această ipostază de peste 6-7 ani, sub presiunea psihică și financiară generată de ,,sabia lui Damocles”.
Noul OMAI prevede:
Art. I. – Alineatul (3) al articolului 4 din Normele de încadrare a polițiștilor în condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții aprobate prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 489/2005* se abrogă.
Art. II. – Alineatul (3) al articolului 3 din Ordinul ministrului de interne nr.283/2002 privind încadrarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în condiții de muncă deosebite, speciale și alte condiții** se abrogă.
Art. III. – Litera c) a pct. 8.3 din Normele metodologice pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr.1578/2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare, aprobate prin Ordinul ministrului de interne nr.438/2003***, își încetează aplicabilitatea în privința polițiștilor puși la dispoziție.
Reamintim că problema drepturilor polițiștilor puși la dispoziție este în atenția SNPPC încă din 2014, cînd ne-am luptat în instanțe și am făcut numeroase demersuri la MAI pentru abrogarea art. 65 alin 4 din Legea nr. 360/2002 și a art. 65 alin. 3 din Legea nr. 284/2010.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL