Actualizarea pensiilor militare de stat, blocată prin Decizia CCR

În cursul zilei de ieri, 11 martie, în timp ce protestam, alături de alte asociații ale rezerviștilor din SAOPSN, CCR a dezbătut și, din păcate, a admis obiecția de neconstituționalitate fomulată de Avocatul Poporului, în urmă cu patru luni, la adresa proiectului legislativ L-559/2024 privind actualizarea pensiilor militare de stat.
În comunicatul emis ieri, CCR precizează că ,,Reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituție”. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de CCR vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica detaliat în M.Of.
Având în vedere faptul că Decizia este definitivă și general obligatorie, proiectul L-559/2024 nu mai poate fi repus în discuție, în forma elaborată, dar există soluții de depășire a impasului, prin implicarea Guvernului și, eventual, a Parlamentului.
Reamintim faptul că, la finalul anului trecut și în prima parte a anului curent, de la nivelul primului ministru și al ministrului Afacerilor Interne s-au dat asigurări că se va rezolva problema inechităților din sistemul juridic al pensiilor militare de stat.
Așa cum am susținut constant, apreciem că, în contextul conflictului militar derulat de trei ani, la granița României, dar și al situației geopolitice internaționale, este nevoie urgent de implicarea factorilor politici decidenți în adoptarea unor măsuri legislative care să prioritizeze preocupările pentru întărirea capacității de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare care să vizeze și angajații SAOPSN, să conducă la o mai bună predictibilitate în salarizare, în carieră, dar și în pensionare, dat fiind faptul că rezerviștii sunt parte integrantă a forțelor armate.
BIROUL EXECUTIV - FSNPPC