23.04.2019 - COMUNICAT: SNPPC consideră că interesele profesionale ale membrilor săi și imaginea Poliției de Frontieră Române au fost afectate de unele aserțiuni lansate în spațiul public
În calitate de sindicat reprezentativ la nivelul Poliției de Frontieră Române - conform Sentinței civile nr. 3415/21.04.2016 emise de Judecătoria Sectorului 6 București - și în temeiul prevederilor art. 5, lit. h din Statutul nostru juridic - ,,asigurarea demersurilor pentru o apreciere obiectivă și reală a activității profesionale a membrilor săi”,
SNPPC face următoarele precizări, referitoare la evenimentul din noaptea de 21/22 martie a.c., când o ambarcațiune conținând substanțe stupefiante a eșuat pe mare, în apropierea localității de frontieră Sfântu Gheorghe:
În ultima perioadă, pe marginea acestui subiect cu evidente conotații naționale, europene și internaționale, au apărut numeroase articole și comentarii, vizând preponderent senzaționalul, în detrimentul unei investigații jurnalistice principiale, care să aibe drept finalitate aflarea adevărului și informarea corectă a opiniei publice. Multe dintre aserțiuni, lansate prematur, fără o documentare temeinică, sunt bazate pe deducții superficiale și pe interviuri ale unor persoane care nu cunosc modul de acțiune al Poliției de Frontieră și nici caracteristicile funcționale ale Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), sistem gestionat de către Garda de Coastă din subordinea IGPF.
Considerăm că diseminarea părtinitoare și tendențioasă a unui ,,adevăr jurnalistic” îndoielnic afectează interesele profesionale ale membrilor noștri de sindicat, precum și imaginea instituțională a Poliției de Frontieră Române. În fapt, se induce, speculativ și injust, ideea că personalul Gărzii de Coastă nu are capacitatea de a gestiona responsabil Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR), parte a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor de Stat, bazat pe tehnologie de ultimă generație, care, tehnic vorbind, nu poate fi oprit.
Menționăm că SCOMAR este relevant pentru capacitatea României de a asigura alinierea la standardele UE privind securitatea frontierelor și cooperarea în acest domeniu, este certificat din punct de vedere al eficienței și siguranței în funcțiune, fiind recunoscut inclusiv de către Agenția UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - FRONTEX, care are competențe referitoare la protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și ale Spațiului Schengen.
Biroul Executiv Central