15.05.2019 - COMUNICAT: SNPPC a avut reprezentanți la protestul rezerviștilor militari, pentru un regim echilibrat al pensiilor militare de stat (din fața Reprezentanței Comisiei UE în România)
Astăzi, între orele 09,00-11,00, a avut loc un protest al cadrelor militare în rezervă și în retragere, în fața Reprezentanței Comisiei Uniunii Europene în România din Capitală. Manifestarea a fost organizată de către Forumul Structurilor Asociative ale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, organizație condusă de generalul (ret.) Nicolae Gropan. Din partea FSNPPC au luat parte președintele Dumitru Coarnă, alături de vicepreședintele Mihai Zlat și președintele SNPPC Sector 1 București, Dumitru Istrate.
Generic, protestatarii au revendicat un regim juridic mai echilibrat al pensiilor militare de stat, eliminarea discrepanțelor și discriminărilor generate de legislația aplicabilă în acest domeniu, precum și renunțarea la inițiative parlamentare care generază confuzie și nemulțumire în rândurile pensionarilor militari.
Reamintim că SNPPC a solicitat Guvernului și Parlamentului, în mai multe rânduri, începând cu anul 2017, amendarea OUG nr. 57/2015, aflată în dezbatera Comisiilor de resort ale Parlamentului, precum și conexarea proiectului legislativ de aprobare a acesteia cu cel de aprobare a OUG nr. 59/2017, aflată și ea în dezbatere parlamentară, act normativ care modifică și completează Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015. Astfel, ar rezulta majorarea cuantumului net al pensiei (prin raportare la o valoare majorată a mediei salariilor brute din cele 6 luni de activitate alese drept referință, conform legii).
De asemenea, protestatarii si-au exprimat nemulțumirea față de actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat, în 2019, cu numai 1,3 %, conform ratei inflației aferente anului 2017, ceea ce reprezintă o creștere netă infimă pentru majoritatea covârșitoare a cadrelor militare în rezervă și în retragere.
In trimestrul III 2018, SNPPC a trimis două scrisori Parlamentului, pentru a impiedica modificarea din nou a Legii nr. 223/2015, dat fiind faptul că au existat inițiative legislative ale unor parlamentari, care vizează creșterea vârstei standard pentru pensia de serviciu/de serviciu anticipată, dar și scoaterea polițiștilor de sub incidența acestei legi.
Argumentele noastre țin cont de faptul că, realitățile statistice din România, referitoare la speranța medie de viață a polițiștilor, dar și la starea de sănătate fizică și psihică, grevată de riscurile, privațiunile și impedimentele specifice acestei profesii, nu justifică demersurile legislative inițiate de Comisia de apărare și de alți parlamentari.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL