09.07.2018 - Amendamente FSNPPC referitoare la închirierea locuinței și compensarea chiriei
09-07-2018 10:56:07

În cadrul ședinței de dialog social, care a avut loc vineri, 06 iulie 2018, la MAI, am propus câteva amendamente de modificare a HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și a condițiilor de acordare a compensației pentru chirie cuvenite polițiștilor, astfel încât: polițiștii care au o locuință închiriată de la stat, dar nu primesc compensație pentru chirie (de exemplu, contractele ANL), să beneficieze de acest drept; în situații deosebite (cum ar fi, de exemplu, Aeroporturile Otopeni, Timișoara etc, unele zone de frontieră sau existența unei stări de pericol pentru polițist/familia acestuia), să existe posibilitatea închirierii unei locuințe într-o altă localitate, condiția fiind ca acest lucru să permită îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
Totodată, precizăm că FSNPPC își menține punctul de vedere negociat cu MAI și comunicat oficial, cu adresă, în septembrie 2017, privitor la modificarea art. 31 din Legea nr. 360/2002 (Statutul polițistului), articol referitor la închirierea locuinței, care în opinia noastră ar trebui să stipuleze și următoarele aspecte:
- Polițistul numit în prima funcție sau mutat într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensație pentru chirie plătită pe baza unui contract de închiriere a unui spațiu de locuit în acea localitate sau pe o rază de 30 km – aria locului de muncă. Aceasta cuprinde: 1. localitatea (A) în care își are sediul unitatea, precum și orice localitate (B) situată la cel mult 30 de km față de limita administrativ-teritorială a localității (A); 2. oricare dintre localitățile pe raza cărora sunt îndeplinite, cu regularitate, sarcinile de serviciu, datorită specificului locului de muncă, precum și oricare dintre localitățile învecinate acestora.
- Polițistul numit în prima funcție sau mutat în localitatea în care își are domiciliul, dar care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia, în situația în care nu i se poate asigura spațiul de locuit corespunzător, poate beneficia de compensația lunară pentru chirie, prevăzută la alin. (1), în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, însușite de către conducătorul unității din care face parte polițistul, la solicitarea acestuia, în acea localitate sau pe o rază de 30 km.
- Soțul sau soția polițistului mutat/mutată în altă localitate, care a fost încadrat/încadrată în muncă și a întrerupt activitatea datorită mutării împreună cu soțul sau soția, are dreptul la o indemnizație lunară de 50% din salariul de bază al polițistului, până la o nouă angajare sau până la prestarea unei alte activități aducătoare de venituri, dar nu mai mult de 9 luni.
- Compensația lunară de chirie se stabilește la nivelul pieței, prin identificarea raportului cerere-ofertă, specific fiecărei localități în parte, asemănător procedurii de stabilire a plafonului în sistemul de Justiție.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
Devino membru si inscrie-te online in
CEL MAI PUTERNIC SINDICAT DIN M.A.I.!
Ai garantia ca iti sunt aparate drepturile profesionale, sociale si economico - financiare
Ai consiliere, asistenta juridica si reprezentare in litigiile de munca sau in alte situatii dificile
Beneficiezi de sprijin financiar,in diferite situatii prin intermediul Fundatiei noastre Sf. Nicolae
Te reprezentam si militatam pentru drepturile personalului MAI, organizand multiple forme de protest si mitinguri de amploare
Ne preocupam pentru respectarea standardelor de sanatate, a fondurilor financiare, a conditiilor de lucru si nu numai.
Beneficiezi de reduceri si oferte speciale Exclusive la o multitudine de parteneri comerciali de top.