06.03.2020 - INFORMARE privind ședința de dialog social, care a avut loc, ieri, la sediul MAI
Ședința s-a desfășurat în prezența reprezentanților sindicali, abordând două teme principale: actul normativ inițiat de MAI pentru aplicarea salarizării la nivelul maxim al funcției publice (care trebuie să fie în concordanță cu legea) și incompatibilitățile stabilite polițiștilor judiciariști, prin art. 2 (4) din OUG nr. 20/2020. Au fost prezenți ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu, directorul general al DGMRU, Valentin Minoiu, și consilierul Traian Berbeceanu, FSNPPC fiind reprezentată de președintele Dumitru Coarnă și trezorierul general Claudiu Staicu.
Ministrul Afacerilor Interne susține, în continuare, demersul propriu de ,,reglementare” a salarizării la nivelul maxim al funcției publice, prin OUG, care se dorește a fi adoptată după reînvestirea actualului Guvern. FSNPPC a reafirmat, clar și ferm, că nu susține acest punct de vedere, considerând că nu este necesar un act normativ pentru aplicarea legii, ci doar norme interne de reglementare și emiterea dispozițiilor aferente de salarizare, în acord cu Decizia CCR 794/2016, Decizia ICCJ 51/2019 de dezlegare a unor chestiuni de drept, Legea 71/2015 și celelalte acte normative relevante în domeniu. ,,Soluția potestativă” propusă de MAI este de natură să tergiverseze aplicarea legii corect și integral și nu are în vedere deciziile judecătorești definitive obținute de SNPPC, pentru circa 3.000 de oameni, care conduc la calcule financiare mai avantajoase decât cele care s-ar obține în varianta reglementării prin OUG a problemei.
Referitor la art. 2 (4) din OUG 20/2020 privind poliția judiciară - ,,Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior" -, FSNPPC își menține punctul de vedere deja exprimat, și anume că se adaugă interdicții în plus acestei categorii de polițiști, care ar trebui, în opinia noastră, să se supună exclusiv interdicțiilor prevăzute de art. 45 din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, fapt pentru care, în 21 februarie, am solicitat Avocatul Poporului sesizarea Curții Constituționale a României (vezi site-ul SNPPC).
În acest context, i-am solicitat ministrului Afacerilor Interne, în calitate de senator, să intervină pentru amendarea, în regim de urgență, în Parlament, a prevederilor art. 2 (4) din OUG 20/2020, precum și prorogarea termenului până la care polițiștii judiciariști trebuie să completeze formularele tipizate trimise la unități, stabilit la nivelul IGPR pentru luni, 9 martie a.c., pentru a se putea clarifica din punct de vedere juridic situațiile de incompatibilitate (precizăm că funcțiile publice sunt stabilite prin lege, dar cele private nu sunt reglementate ca atare).
BIROUL EXECUTIV CENTRAL