INFORMARE privind negocierile salariale care au avut loc la Ministerul Muncii in data de 06 martie a.c.

În cadrul negocierilor de ieri, de la Ministerul Muncii, referitoare la salarizarea angajaților din Ministerul Afacerilor Interne și a personalului civil din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, delegația FSNPPC (Dumitru Coarnă – președinte, Claudiu Staicu – trezorier general, Petruș Gorgovan – președinte SPPC din cadrul Bazei de Reparații Navale Brăila și Gioni Bălan, vicepreședinte SNPPC - IPJ Dolj) a avut o prestație convingătoare, care a fost apreciată și însușită, într-o bună măsură, de către reprezentanții Guvernului prezenți la discuții: ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen-Daniela Dan și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Cele două paliere ale negocierilor au vizat proiecul noii Legii de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum și modul de aplicare a HG nr. 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Apreciem că demersurile noastre ferme și fără echivoc din ultima perioadă, la adresa Guvernului, în ansamblu, dar și a ministerelor responsabile de politicile salariale, precum și manifestările de amploare preconizate pentru luna în curs, ca urmare a conflictului de muncă declanșat de FSNPPC, au sensibilizat factorii decidenți, dat fiind faptul că, la negocierile de ieri, am constatat o mai mare deschidere din partea acestora pentru un dialog social constructiv și benefic. Precizăm că negocierile încă nu s-au încheiat, astăzi după-amiază urmând a avea loc, la Ministerul Finanțelor Publice, în prezența ministrului de resort, a ministrului Afacerilor Interne și a unor specialiști în domeniu, o analiză a impactului financiar pe care îl vor avea revendicările FSNPPC.
Din rațiuni de onestitate față de partenerii noștri de negociere și dialog social – care au început să manifeste o percepție mai pragmatică a problematicii și doleanțelor exprimate de reprezentanții sindicali și, în ansamblu, de toți polițiștii și personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne –, dar și din dorința de a nu comunica membrilor de sindicat sau opiniei publice date și informații incomplete, confuze ori contradictorii, în acest moment încă nu avansăm cifre și valori de referință salarială, dat fiind faptul că discuțiile sunt în derulare, iar lucrurile nu sunt, încă, ,,bătute în cuie".
Reînnoim asigurarea noastră către toți membri FSNPPC, precizând clar că reprezentanții Biroului Executiv Central și ceilalți delegați din teritoriu participanți la negocieri vor dovedi maximă responsabilitate în toate întâlnirile cu reprezentanții Executivului, care vor viza drepturile economice, sociale și profesionale ale polițiștilor și personalului contractual din MAI!
De asemenea, menționăm că nu vom abandona lista de revendicări transmisă Guvernului, care include, pe lângă problemele referitoare la salarizare, și cereri de soluționare a unor chestiuni din alte domenii de activitate specifică MAI, cum ar fi: deficitul real de personal; logistica precară; modernizarea Statutului polițistului; abrogarea O.U.G. nr. 76/2016, care contravine Constituției României; acordarea primelor/tichetelor de vacanță; acordarea ajutoarelor prevăzute de lege cu ocazia pensionării ș.a.
Notă: pentru o mai bună înțelegere a punctelor noastre de vedere, redăm mai jos lista principalelor amendamente susținute de către FSNPPC în cadrul negocierilor care au loc în aceste zile.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
AMENDAMENTE FSNPPC
pentru negocierile de la Ministerul Muncii/Ministerul Finanțelor
( 06-07 martie 2017)
1. REFERITOR LA APLICAREA HG 1/2017 CU PRIVIRE LA STABILIREA SALARIULUI DE BAZĂ MINIM BRUT PE ȚARĂ
1.1. MOTIVAȚIE:
Având în vedere că, în prezent, salarizarea personalului bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare că, de la data aprobării Legii-cadru nr. 284/2010 și până în prezent, nu au fost aplicate valoarea de referință și coeficienții de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuți în anexele legii-cadru, ținând cont de succesivele amânări ale aplicării în totalitate a Legii-cadru nr. 284/2010, cauzate de constrângeri financiare, ceea ce face ca în prezent salarizarea personalului bugetar plătit din fonduri publice să se facă potrivit cadrului normativ în vigoare la nivelul anului 2009, în considerarea faptului că, de la data intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010, prin hotărâre a Guvernului, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat de la 600 la 1.450 lei - acest din urmă cuantum fiind aplicabil din luna februarie a anului 2017 - ceea ce a determinat o serie de inechități în materie de salarizare în raport cu nivelul studiilor, al activității profesionale prestate și al vechimii în muncă, ținând cont de faptul că, în prezent, pe de o parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeași funcție în cadrul aceleiași instituții, iar, pe de altă parte, creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a condus la stabilirea aceluiași nivel de salarizare pentru personal cu atribuții și nivel al studiilor diferite, în cadrul aceleiași instituții, se impune ca în formula de calcul a salariului de bază (pentru personalul contractual) să nu fie luat în calcul cuantumul sporului pentru vechime de care beneficia fiecare persoană la 31.12.2009, acesta urmând a completa salariul de bază după comparația cu 1.450 lei, valoarea actuală a salariului de bază minim brut garantat în plată.
(exemplu: un personal contractual angajat în anul 2017 ar trebui să aibă salariul de bază 1.450 lei, pe când un personal contractual, care la data de 31.12.2009 avea peste 25 de ani de vechime în muncă și beneficia de un spor pentru vechime în procent de 25% din salariul de încadrare de la 31.12.2009, în cuantum de 223 de lei, ar trebui să aibă un salariu de bază de 1.673 lei).
De asemenea în vederea eliminării oricărei forme de discriminare și inechitate socială în raport cu alte familii ocupaționale (sănătate, învățământ, etc.) se impune ca în formula de calcul a sporurilor pentru condițiile de muncă (pe bază de pontaj), prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (spor pentru condiții grele de muncă, pentru munca de noapte, pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale, etc.), baza de referință să fie salariul de bază actual și nu cel de încadrare de la 31.12.2009 (nu mai puțin de 1.450 lei). Această prevedere trebuie aplicată în mod corespunzător și salarizării polițiștilor, în sensul aplicării sporurilor care se acordă în afara salariului funcției de bază (spor pentru condiții grele de muncă, pentru munca de noapte, pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale etc.) la cel puțin valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată (nu mai puțin de 1.450 lei).
2. REFERITOR LA INTRAREA IN VIGOARE A UNEI NOI LEGI DE SALARIZARE UNITARA A PERSONALULUI PLATITI DIN FONDURI PUBLICE
2.1. MOTIVAȚIE: OUG 20/2016
Având în vedere faptul că se previzionează intrarea în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2017, a unei noi legi de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, ținând cont de prevederile OUG 20/2016 prin care s-a încercat eliminarea unor inechități perpetuate tocmai de amânarea aplicării în totalitate a Legii-cadru nr. 284/2010, se impune devansarea termenului de aplicare a prevederilor art. 31 (6) din OUG 57/2015, la o dată anterioară intrării în vigoare a unei noi legi de salarizare (propunem data de 01 februarie 2017), astfel încât să fie eliminată complet discriminarea celor care la data de 31.12.2009 au avut salariu de merit în raport cu cei care nu l-au avut. În caz contrar, OUG 20/2016 nu se mai aplică în totalitatea sa.