Demers al SNPPC pentru o lege cu efecte reparatorii, ajuns aproape de finalizare
Consecvent unui obiectiv sindical prioritar, referitor la apărarea drepturilor și promovarea intereselor legitime ale polițiștilor și personalului contractual, SNPPC și organizațiile sale teritoriale întreprind constant demersuri pentru remedierea unei nedreptăți care vizează cîteva mii de foști militari/polițiști de frontieră angajați pe bază de contract, care au lucrat ani de-a rândul – sau mai lucrează încă – în cadrul M.A.I., fiind în prezent ofițeri sau agenți.
În acest sens, una dintre acțiunile importante ale Biroului Executiv Teritorial din Poliția de Frontieră Timiș – demarată cu susținerea Biroului Executiv Central al SNPPC, a FSNPPC din care facem parte, dar și a Corpului Național al Polițiștilor, organizații care și-au unit eforturile și au efectuat demersuri oficiale hotărâte (și presante!) către factorii de decizie din M.A.I. – vizează luarea în calcul, pentru acordarea Semnului onorific ,,În Serviciul Patriei“ (denumit în vechea lege ,,Meritul Militar“), a perioadei lucrate după 1990, în cadrul M.A.I. sau al M.Ap.N., de către militarii și polițiștii de frontieră angajați pe bază de contract, inclusiv de către foștii grăniceri.
În bătălia noastră, am avut un ,,aliat militar“ decisiv: Ministerul Apărării Naționale, dat fiind faptul că și în cadrul acestei instituții se regăsesc mulți oameni în aceeași situație precară.
După “ lupte seculare", care au durat mai mulți ani, intervențiile noastre cu scop reparatoriu – deși poate îndeajuns cunoscute de către unii dintre membri, din cauza inconvenientelor obiective de comunicare, greu-surmontabile în organizațiile sindicale de amploare – au înregistrat, recent, un prim-succes: proiectul ,,Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“ a fost definitivat și se află postat, pentru dezbatere publică (în sfârșit!!), pe site-ul M.Ap.N., aceasta fiind instituția cu rol integrator în promovarea actelor normative care au incidență și în domeniul militar.
Proiectul include o prevedere reparatorie pentru personalul sus-menționat, căruia i se va recunoaște perioada lucrată ca m.a.b.c./p.f.a.c. la acordarea Semnului onorific “În Serviciul Patriei" și, implicit, la stabilirea cuantumului pensiei militare de stat, odată cu încetarea raporturilor de serviciu, prin trecerea în rezervă, în condițiile Legii nr. 223 din 2015.
În expunerea de motive care justifică demersul nostru legislativ comun, se menționează:
“Odată cu aderarea României la structurile euro-atlantice s-au adoptat măsuri de adaptare instituțională, care au condus la profesionalizarea întregului corp de personal militar și echivalent acestuia din instituțiile aparținând sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.
(...) În actualul context de securitate, soldații și gradații profesioniști își desfășoară activitatea în aceleași condiții ca ofițerii, maiștrii militari și subofițerii, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor ce revin instituțiilor susmenționate, atât în țară cât și în afara teritoriului național. Acestei tendințe îi sunt circumscrise inclusiv prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, prin care, practic, se recunoaște activitatea soldaților și gradaților profesioniști ca vechime în serviciul militar, respectiv în slujba națiunii române.
În prezent există o serie de diferențe între drepturile celor două categorii de personal militar. Acestea nu reflectă în proporții corespunzătoare nivelurile de desfășurare a activității, diferențiate în funcție de modul de formare, de volumul, complexitatea și importanța muncii (...). "
SNPPC va depune toate eforturile pentru ca proiectul de lege să intre și în dezbaterea Parlamentului, în această toamna, sperând astfel ca beneficiile reparatorii, cuvenite celor nedreptățiți până acum, să devină operaționale încă din cursul anului curent!
BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL S.N.P.P.C.