COMUNICAT COMUN al FSNPPC și PRO LEX privind protestele programate pentru perioada 23-25 martie 2017
După cum v-am informat, la sfârșitul lunii februarie a.c., FSNPPC a transmis o scrisoare Guvernului, prin care a solicitat negocieri pe marginea unor probleme stringente, de natură salarială, logistică și profesională, care persistă de mai mulți ani, în domeniul Ordinii și Siguranței Publice.
Având în vedere rezultatele neconcludente ale discuțiilor purtate cu reprezentanții Executivului, FSNPPC s-a raliat cu PRO LEX și, împreună, am încheiat un Protocol cu Primăria Capitalei, privind organizarea unor manifestații de protest, după următorul program:
- în 23 și 24 martie, între orele 10.00 – 14.00, vom organiza pichetări în fața sediului Ministerului Muncii și Justiției Sociale;
- în 25 martie, între orele 10.00 -12.00 vom organiza un miting de protest în parcarea din fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, urmat de un marș spre Piața Victoriei, unde vom continua mitingul până la ora 16.00.
Ieri, 20 martie 2017, am adus la cunoștința Guvernului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, scrisoarea comună FSNPPC-PRO LEX, înregistrată cu nr. 9076/20.03.2017 la Secretariatul General al M.A.I., conținând revendicările concrete, pe care o redăm mai jos (în extras):
1. Emiterea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, care să prevadă:
- o majorare a veniturilor salariale brute cu 20% (similar principiilor de aplicare a Legii nr. 293/2015).
Vă reamintim faptul că, prin OUG nr. 2/2017, salariile de bază/indemnizațiile și sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale au fost majorate cu 20% față de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile și sporurile personalul din cadrul instituțiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50%. De majorări substanțiale au beneficiat și angajații din familiile ocupaționale ,,Justiție", „Sănătate" și „Învățământ".
- plata asigurării serviciului de intervenție prin chemări de la domiciliu (permanența), cu 40% din salariul de funcție;
Spre exemplificare, vă reamintim prevederile Anexei III, Capitolul 2, Art.3 (6) din Legea nr. 284/2010 „Medicii care sunt nominalizați să asigure asistența medicală de urgență, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizați pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcție de 40% din tariful orar aferent salariului de bază și numărul de ore cât asigură garda la domiciliu."
- derogarea de la prevederile art. 22 alin. (1) - (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește un plafon de 30% din salariul funcției de bază pentru sporuri, compensații, prime și indemnizații individuale. Vă reamintim prevederile art. 4 din OUG nr. 9/2017 - „Prin derogare de la prevederile art. 22 alin. (1) - (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității pentru personalul care își desfășoară activitatea în unitățile aflate în subordinea Ministerului Sănătății, precum și în unitățile din rețeaua ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie pot depăși 30% din salariul de bază, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate."
- pentru personalul contractual – scoaterea sporului pentru vechime din formula de calcul a salariului de bază și aplicarea, împreună cu sporul pentru condiții grele, la salariul de bază (similar personalului auxiliar din Învățământ, conf. OUG nr. 17/2017);
- calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate, pentru personalul cu atribuții de conducător auto, conductorii cai/câini, pentru judiciariști)) la salariul funcției de bază;
Vă reamintim prevederile pct. 4 din Legea 250/2016 „La articolul I punctul 1, după alineatul (62) al articolului 32 se introduce un nou alineat, alineatul (63), cu următorul cuprins: " (63) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (2), începând cu luna decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază, potrivit prezentei ordonanțe de urgență, cu excepția categoriilor de personal prevăzute la alin. (62)."
- acordarea unei majorări, de la 75%, cât este în prezent, la 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează (așa cum se aplică în Ministerul Sănătății).
2. Inițierea unei modificări legislative privind un Statut modern al polițistului, cu consultarea sindicatelor reprezentative din M.A.I. Solicităm stabilirea unui termen rezonabil, concret, de finalizare a proiectului de lege și de transmitere a acestuia către Parlament.
3. Urgentarea reglementării și punerii în aplicare a unei Legi unitare a salarizării, care să recunoască importanța socială a muncii noastre și necesitatea unei remunerații corespunzătoare a acesteia.
În lista noastră de revendicări se regăsește și solicitarea acordării ajutoarelor bănești, cu ocazia pensionării pentru vechime în serviciu și limită de vârstă, conform art. 20 din Anexa 7 a Legii nr. 284/2010, care nu s-au mai acordat în ultimii 7 ani.
Detalii referitoare la manifestațiile anunțate pentru perioada 23-25 martie a.c. pot fi obținute de la membrii Birourilor executive de conducere ale celor două organizații sindicale, precum și de la liderii/delegații sindicali teritoriali.
Președinte FSNPPC/SNPPC, COARNĂ Dumitru
Președinte SNPV PRO LEX,LINCU Vasile