Comunicat 03.08.2021 - IGPR turează la maximum motorul pregătirii profesionale
Astăzi, 3 august a.c., conducerea SNPPC, prin președintele Marius Ionescu și vicepreședintele Mihai Zlat, a avut o întâlnire informală cu inspectorul general al Poliției Române, chestor de poliție Benone-Marian MATEI și cu directorul adjunct - Direcția Management Resurse Umane din IGPR, comisar șef Alexandru Grecu, cu privire la una dintre măsurile luate, recent, pe linia formării profesionale, care a stârnit dezbateri în rândul polițiștilor și implicit a liderilor SNPPC: reorganizarea structurilor de pregătire, la nivel central și teritorial.
Astfel, inspectorul general al Poliției a precizat că vor exista birouri/servicii la nivel IPJ, funcție de numărul de lucrători din județ precum și o Direcție în cadrul IGPR.
Inspectorul general al Poliției Române a prezentat viziunea sa privind acest aspect deosebit de important - care poate conduce, prin posibile urmări negative, cauzate de o pregătire deficitară a lucrătorilor, în special a celor din operativ, la afectarea imaginii polițistului și a Poliției Române, dar în special la diminuarea efectelor misiunii derulate în slujba cetățenilor și a statului -, subliniind seriozitatea de care trebuie să dea dovadă conducerile IPJ-urilor în selecționarea polițiștilor care vor încadra aceste structuri.
Inspectorul general a precizat că nu este neapărat important timpul în care vor funcționa, la capacitate maximă, aceste structuri, dat fiind faptul că va dura operaționalizarea lor, ci REZULTATUL FINAL - CE va rezulta, pregătirea care se va disemina, CUM vor funcționa aceste structuri și creșterea cât mai rapidă a nivelului pregătirii polițiștilor, în special a celor din zonele operative.
Dacă vrem să avem polițiști bine pregătiți, este necesar să avem oameni adecvați, dintre cei mai experimentați și cu dorința de a se implica realmente în pregătirea lor. Vor exista funcții de ofițer care vor fi încadrate, în timp, inclusiv din rândul agenților, prin TCO, pentru a-i motiva să lucreze într-o zonă specială, dar plătită la un nivel inferior celei operative (fără sporurile aferente). Există și o susținere din partea MAI, pentru înlocuirea unor funcții mici, identificate de IPJ-uri și IGPR, cu unele mai atractive, tocmai pentru motivarea oamenilor de a veni să lucreze în acest domeniu.
Inspectorul general dorește ca șefi și lucrători cu experiență din domenii precum Combaterea Crimei Organizate, DOS, Investigații Criminale, Ordine Publică etc. să participe la instruirea personalului în activitate, în calitate de formatori profesionali, dar și a elevilor din școlile de agenți și a studenților din Academia de Poliție.
Sperăm că acest demers organizatoric și funcțional va da rezultatele așteptate!