25 Martie 2024 - 202 ani de la fondarea Poliției Române
Ziua Poliției Române coincide, în mod fericit, cu prăznuirea Sărbătorii creștine a Bunei Vestiri, al cărei simbol religios se afla pe primul steag al Marii Agii, înmânat, simbolic, în 1822, de către Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Țării Românești, șefului Poliției din acele vremuri, ,,Aga" Mihăiță Filipescu, în cadrul unei ceremonii statuată, de mai mulți ani, drept actul de naștere al instituției noastre.
În Vechiul Regat și în Moldova, instituția cu atribuții polițienești, care a precedat Poliția, până la Revoluția din 1848, a fost Agia (în capitalele București și Iași), în fruntea căreia se afla un agă (denumire de origine turcească). După perioada fanariotă, de un secol, în anul 1822, domnitorul pământean Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut de istorici și cu numele Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Țării Românești, între anii 1822 și 1828, al cărui fiu, Dimitrie, a fost prefect al Poliției Capitalei), înmânează agăi Mihăiță Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, primul Drapel al Agiei.
Drapelul Agiei era confecționat din mătase de culoarea galben-crem și avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, lancea de lemn pe care era prins având 3,6 m. Pe o față se afla un chenar de aur, cu o ghirlandă, de asemenea din aur. În interiorul acesteia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde. Ghirlanda este timbrată cu o coroană regală, iar în spatele ei se încrucișau: tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puști, topoare, tobe. Pe cealaltă față a Drapelului sunt reproduse aceleași imagini, cu excepția interiorului ghirlandei, care înfățișează scena Bunei Vestiri. Sub acvilă se afla o inscripție, cu caractere chirilice.
Primul sediu al Agiei Bucureștilor, din 1822, era la actualul magazin Cocor - fosta Casă a lui Păun Ișlicarul, de pe Podul Târgului de Afară, Calea Moșilor, str. Bazaca, în prezent.
LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI, ORIUNDE V-AȚI AFLA!
LA MULȚI ANI POLIȚIEI ROMÂNE!
Biroul Executiv Central - SNPPC