Incredibil! Președintele Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților jignește și sfidează Poliția Română

Mass-media și rețelele de socializare au fost asaltate, ieri după-amiază și în cursul acestei dimineți - 7 martie, de materiale referitoare la modul incredibil de sfidător în care s-a derulat ședința publică a Comisiei pentru muncă și libertăți sociale a Camerei Deputaților.
Pe ordinea de zi se aflau propunerile de completare/modificare a Legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, act normativ care se aplică parțial și injust angajaților MAI și, în general, Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, ,,grație" Ministerului Muncii, MAI și președintelui Comisiei în discuție, care ne-a trecut cu vederea în vara anului trecut, când a apărut legea.
Prezent la ședință, alături de președintele Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu, pentru a susține, fiecare în parte, dar și împreună (avem deja protocol în acest sens), interesele salariale ale personalului pe care îl reprezentăm, am fost șocat să aud din partea președintelui Comisiei, deputatul Adrian Solomon, demnitar al Statului Român, plătit din fonduri publice, afirmații cât se poate de jignitoare și sfidătoare la adresa categoriei profesionale din care facem parte și, în ansamblu, la adresa Poliției Române și a polițiștilor.
Chiar în debutul ședinței, deși de față erau și reprezentanții mass-media, respectivul ,,ales" s-a arătat vizibil deranjat de prezența noastră în sală, afirmând, parafrazez, că nu au ce căuta în grila de salarizare ,,inculții", cei cu ,,șase luni la Câmpina", pentru că ,,nu suntem căutați în străinătate". Evident că am reacționat și, ca atare, am fost amenințat cu evacuarea din sala de ședință. Într-un final, amendamentele FSNPPC, referitoare la includerea în grila de salarizare din iulie 2018, cu 85 % din cuantumurile stabilite a se aplica în 2022, nu au fost acceptate. Din păcate, nici MAI nu le-a susținut, așa că...am fost singuri în calea lupilor!
În schimb, ni s-a oferit praf în ochi, prin așa-zisa plată a orelor suplimentare, plafonată la 3% din fondul de salarii, plată care, teoretic, se va face în limita a 15 ore/lună, după 60 de zile în care trebuie efectuată recuperarea orelor respective (există, și aici, riscul ca cei cu ,,iuțeală de mână" și oarece funcții de decizie să speculeze la maximum acest drept, în detrimentul celorlați, care o să presteze ,,la greu", ca și până acum, pentru acoperirea deficitului de personal și efectuarea serviciului polițenesc în condiții de eficiență socială).
În contextul dat, continuăm demersurile legale pentru acțiunile de protest anunțate în comunicatele noastre din ultima vreme, alături de celelalte sindicate din Ministerul Afacerilor Interne și de Federația Sindicatelor din Penitenciare, dacă până la data de 15 martie Guvernul și MAI nu vor identifica soluții de rezolvare a revendicărilor pe care le-am adus la cunoștință, în scris, atât anul trecut, cât și în acest an, prim-ministrului și miniștrilor Afacerilor Interne, Muncii, Finanțelor și Justiției (scrisorile sunt disponibile pe pagina noastră de facebook, secțiunea Fotografii).
Președintele FSNPPC
Dumitru COARNĂ