COMUNICAT - Proiectul OUG privind acordarea unor drepturi salariale restante, în dezbatere publică

La data de 06.02.2025, MApN - instituție cu drept de inițiativă legislativă în familia noastră ocupațională - a pus în dezbatere publică și a trimis, pentru aviz, celorlalte structuri din cadrul SAOPSN, proiectul ,,OUG privind plata unor diferenţe de drepturi salariale cuvenite personalului din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională” – a se vedea atașamentul pdf.
Proiectul legislativ în discuție intră astăzi și în dezbaterea Comisiei de dialog social a MAI, activitate la care vom fi prezenți, ca de fiecare dată.
Concret, se are în vedere punerea în aplicare a Deciziei ICCJ nr. 75/2024 privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 15 alin. (1) din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (...), articol care face referire expresă la ,,personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care execută lucrări de excepţie sau misiuni speciale (...)”.
Decizia în cauză survine miilor de procese intentate în justiție, la nivel național, inclusiv de către SNPPC, pentru membrii de sindicat care ne-au împuternicit, în scris, să le reprezentăm interesele patromonial-financiare, parte dintre aceste procese fiind deja câștigate pe fond sau în apel.
De fapt, chiar Nota de fundamentare a OUG precizează: ,,(...) având în vedere faptul că la acest moment se află pe rolul instanţelor un număr însemnat de dosare având ca obiect drepturi salariale în cadrul cărora obligația instanțelor de judecată este de a soluționa cauzele având obiect similar potrivit deciziei sus-menționate, sens în care o conduită contrară a angajatorilor ar determina multiplicarea numărului acestora cu previzionarea unor soluții defavorabile și alocarea suplimentară a fondurilor necesare punerii în executare a acestora, inclusiv pentru plata cheltuielilor de judecată, ca urmare a parcurgerii tuturor fazelor procesuale în faţa instanţelor judecătoreşti, şi ulterior cheltuieli de executare silită în faza de executare silită, în considerarea faptului că nepromovarea în regim de urgență a unui demers legislativ de conformare poate conduce la un blocaj instituțional, în condițiile în care se înregistrează noi solicitări de recalculare a dreptului în discuție, (...) pentru îndeplinirea obligaţiilor rezultate ca efecte ale Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 75/2024 (...).
Recalcularea este aferentă perioadei 1 ian. 2019 – 31 dec. 2023 și privește inclusiv pensiile aflate în plată (care vor fi actualizate, în cazul rezerviștilor care au ales ca perioadă de referință 6 luni din acest interval, prin raportare la noii coeficenți salariali rezultați), sens în care proiectul OUG prevede:
Art. I. – (1) În perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2023, cuantumul majorării prevăzute la art. 15 alin. (1) din anexa nr. VI - Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, acordat potrivit legii, se recalculează prin raportare la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2019, cuantumul majorărilor prevăzute la art. 16 alin. (1) și art. 17 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, acordat potrivit legii, se recalculează pentru personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin raportare la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
(3) Solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit, menționată/menționat la alin. (1) și (2), este reprezentată/reprezentat de solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază aferentă/aferent lunii decembrie 2018, la care se adaugă majorările acordate succesiv, potrivit legislației în vigoare la data acordării drepturilor.
(4) Cuantumul majorărilor prevăzute la alin. (1), care reprezintă inclusiv element constitutiv al bazei de calcul utilizate pentru stabilirea pensiei militare de stat, potrivit art. 28 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, se evidențiază distinct în noua/noul soldă de funcţie/salariu de funcţie/salariu de bază, fără a impacta asupra modalității de stabilire și calcul a altor drepturi salariale.
Conform proiectului, recalcularea salariilor / pensiilor este prevăzută pentru o perioadă de 120 / 240 zile, dar SNPPC propune reducerea acestor termene la 60 / 90 zile, precum și plata, în cazul pensionarilor militari, odată cu prima tranșă după revizuire, și nu în 5 tranșe anuale, așa cum prevede proiectul OUG.
Biroul Executiv FSNPPC