SNPPC - prezent la Ministerul Finanțelor Publice

Astăzi, 4 martie, vicepreședintele SNPPC Claudiu-Florin STAICU, în calitate de membru al Comisiei pentru politici monetare, fiscale, financiare și de venituri a Comitetului Economic și Social și de membru supleant al Comisiei de Dialog Social la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, a participat la o ședintă de informare (și nu de dialog, cum ar fi fost normal) la sediul acestei instituții, prin intermediul căreia ni s-a comunicat intenția Guvernului României de a modifica, prin ordonanță de urgență, o serie de acte normative precum și de a aplica alte măsuri.
Trecând peste faptul că invitația de a participa la această întâlnire a fost transmisă doar cu o oră înainte de începerea acesteia și tot atunci a fost transmisă ordinea de zi și materialele ce urmau a fi „dezbătute" (în realitate fiind un monolog și nu un dialog social), lucrul cu adevărat important discutat în acest cadru a fost faptul că Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a luat în calcul, în sfârșit, problematica salarizării unitare a persoanelor plătite din fonduri publice, implicit a membrilor noștri de sindicat, fie ei polițiști sau personal contractual.
Din discuțiile purtate au reieșit informații conform cărora se va propune un proiect distinct al unei noi legi de salarizare, fără a mai ține cont de actuala Lege-cadru 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, din puținele surse avute până acum la dispoziție s-a vehiculat ideea unei restrângeri la 5 a numărului actual de clase de salarizare. Acestea vor ține cont de studiile fiecărei persoane, eliminându-se anumite nedreptăți pricinuite absolvenților de studii superioare, în cazul nostru agenților de poliție care au absolvit studii universitare.
Reiterăm faptul că SNPPC apără drepturile și promovează interesele a peste 45.000 de membri, dintre care cel puțin 30.000 sunt agenți de poliție, iar astfel de informații, de intrare într-o anumită normalitate, nu pot decât să aducă o rază de speranță. Totuși modul concret în care acest principiu va fi transpus în practică rămâne încă unul necunoscut. Asupra aspectului menționat invităm pe această cale pe toți cei interesați să contureze propuneri de îmbunătățire a actualei legislații de salarizare, SNPPC luându-și angajamentul de a le susține cu maximă responsabilitate în viitoarele, sperăm noi negocieri și nu impuneri, din partea partenerilor noștri de dialog (guvern, ministere și alte autorități sau instituții).
Având în vedere domeniul de maxim interes, vom reveni prompt cu noi informații sau stadii ale discuțiilor.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL