28.01.2021 - FSNPPC consideră că OUG 147/2020 trebuie racordată la realitățile actuale

Astăzi, 28.01.2021 la sediul MAI, a avut loc o ședință de dialog social, care a avut pe ordinea de zi patru puncte.
Unul dintre ele vizează un proiect de OMAI pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de acordare a majorării prevăzute la art. 4 alin. (3) din OUG nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Au fost efectuate precizări clare, în sensul în care nu mai există limitările inițiale din OUG, astfel că, începând cu data de 05.12.2020, beneficiază de prevederile OUG 147/2020 și cei aflați în situația in care soțul/soția lucrează în alte domenii decât sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice.
Totodată, SNPPC apreciază că proiectul de OMAI, pus în discuție, vine cu modificările care pot fi făcute prin aceasta categorie de acte normative, de nivel inferior, neputând să rezolve probleme care există pe fond, pentru că s-ar adăuga la lege.
De aceea, din păcate, acest OMAI nu poate să clarifice câteva situații concrete, întâlnite în realitate, cu care colegii ne-au sesizat, fapt pentru care solicităm o nouă ședință de dialog social, în care să fie identificate TOATE aceste probleme și analizate soluții optime de completare a OUG 147/2020, în beneficiul angajaților MAI interesați de această problematică.
Adică este nevoie eventual de un proiect de OUG care să modifice OUG 147/2020.
În acest sens, printre soluțiile ce ar trebui cuprinse într-o nouă Ordonanță de Urgență, ar trebui să se regăsească, între altele, posibilitatea, pentru părintele ce face parte dintr-o familie monoparentală, de a opta între a beneficia de zile libere ori de majorările acordate suplimentar drepturilor salariale cuvenite. În plus, considerăm oportună definirea familiei monoparentale în sensul acestei ordonanțe, pentru ca această sintagmă să fie în acord cu realitățile sociale, astfel încât o familie monoparentală să cuprindă copilul și părintele ce locuiește în mod statornic cu acesta; există și situații în care două persoane nu sunt căsătorite dar au copii pe care îi întrețin.
Problemele trebuie identificate, analizate și, prin dialog social, găsite cele mai bune soluțiile legale de rezolvare.
Biroul Executiv FSNPPC
Alte comunicate recent adaugate:
