Curier juridic - Avertismentul și amenda contravențională
Sancțiunea reprezintă un element structural al normelor juridice, rolul său fiind acela de a asigura respectarea conduitei prescrise în dispoziția normei. Sancțiunea este ,,prețul” plătit de o persoană în cazul încălcării normelor juridice. Prin aplicarea sancțiunii se urmărește restabilirea ordinii de drept și repararea prejudiciului cauzat prin nesocotirea unei valori sociale ocrotite de lege. Prin sancțiune contravențională se înțelege o măsură de constrângere sau reeducare, care se aplică contravenientului în scopul îndreptării acestuia și prevenirii săvârșirii contravențiilor. Sancțiunile juridice nu constitue mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite. Sancțiunea contravențională nu prezintă un scop în sine, ci un mijloc de ocrotire a relațiilor sociale și de formare a unui spirit de responsabilitate. Astfel, O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor a introdus un sistem sancționator, diversificat, mai suplu și, cel puțin teoretic, mai funcțional față de legea anterioară.
Cea mai blândă sancțiune contravențională principală, avertismentul, constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale. Amenda, apreciată ca fiind sancțiunea contravențională cea mai importantă, specifică dreptului administrativ, este o sancțiune pecuniară ce afectează contravenientul prin diminuarea patrimoniului său, fapt pentru care a fost denumită sancțiunea patrimonială. Amenda contravențională constă în luarea silită din patrimoniul contravenientului a unei sume de bani și trecerea acesteia în patrimoniul statului, al instituțiilor publice sau al unităților administrativteritoriale.
Conform art.21 din O.G. nr. 2/2001 organul care aplică sancțiunea contravențională este agentul constatator, dacă prin actul normativ de stabilire și sancționare a contravențiilor nu se prevede altfel. Agentul constatator prin procesul-verbal de constatare a contravenției aplică și sancțiunea. În situația în care, în actul normativ, care stabilește contravenția și implicit sancțiunea, este prevăzut că agentul constatator nu are dreptul de a aplica contravenția, procesulverbal de constatare a contravenției se trimite de îndată organului sau persoanei competente să aplice sancțiunea. În acest caz sancțiunea se aplică prin rezoluție scrisă pe procesul verbal. Sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal. Sancțiunile contravenționale sunt stabilite și se aplică cu luarea în considerare a gradului de pericol social al faptei și în funcție de periculozitatea contravenientului.
Biroul Executiv Central