26 iunie 2019 - 153 de ani de la consfințirea Drapelului Național
În fiecare an, în data de 26 iunie, în România este săbătorită Ziua Drapelului Național, proclamată prin Legea nr. 96/1998, pe care autoritățile publice o marchează prin programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne.
Prin Constituția din 1866, art. 124, s-a stabilit că Drapelul va avea culorile roșu, galben și albastru. În perioada regalității (1881-1947), Drapelul a avut și stema regală pe mijloc, iar după instaurarea republicii, în 1948, culorile au fost păstrate, dar în mijloc, pe culoarea galbenă, a fost pusă stema comunistă a țării.
Alexandru Ioan Cuza a descris poate cel mai frumos Drapelul românesc: „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și unde se vor naște copiii voștri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinței, ordinei și al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul e totodată trecutul, prezentul și viitorul țării, întreaga istorie a României!”
Biroul Executiv Central