25.10.2023 - Modificările privind regimul juridic al pensiilor militare/ocupaționale, publicate în Monitorul Oficial
La data de 20 octombrie 2023 a fost publicată, în Monitorul Oficial nr. 950, part. I, Legea 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii 227 / 2015 privind Codul Fiscal.
Așa cum am comunicat detaliat, în ultimul an, SNPPC a luptat, permanent, pentru scoaterea pensiilor militare din deciziile politice de aplicare a PNRR și, pe cale de consecință, din legea recent promulgată, organizând inclusiv proteste, cu revendicări specifice pensiilor militare, și participând constant la ședințele comisiilor din Parlament, care au dezbătut proiectul legislativ și au întocmit rapoarte pentru votul din plenul camerelor parlamentare. Organizația noastră a solicitat tuturor factorilor politici decizionali, din Guvern și Parlament, predictibilitate juridică în carieră, în salarizare, dar și în pensionare, pentru a menține atractivitatea tinerilor spre cariera militară și polițienească și, implicit, pentru consolidarea SAOPSN.
Din păcate, invocând presiunea Comisiei Europene pentru atragerea fondurilor din PNRR, legiuitorul român nu a fost capabil/nu a vrut să separe pensiile noastre de celelalte șase sisteme de pensii ocupaționale, ignorând importanța pensiilor militare, care datează de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și se regăsesc în toate statele membre NATO/UE. Nu s-a ținut cont nici de riscurile meseriei, nici de interdicțiile și incompatibilitățile, stabilite prin Constituție și legi, familiei ocupaționale Apărare, Ordine publică și Securitate Națională, nici de importanța socială a profesiilor noastre, nici de tradiții, nici de alte principii sau criterii de judecată a lucrurilor.
Modificările care ne privesc sunt următoarele:
Art. XIV
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 16, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
"(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege."
2. La articolul 28, partea introductivă a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 28 (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 3, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ:"
3. La articolul 28 alineatul (1), după litera o) se introduc șase noi litere, lit. O1- o6, cu următorul cuprins:
o1 - sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale acordate și personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prevăzute în anexa nr. I - Familia ocupațională de funcții bugetare «Învățământ» și în anexa nr. II - Familia ocupațională de funcții bugetare «Sănătate și asistență socială» la Legeacadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare;
o2 - sporul acordat în temeiul art. 7 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare;
o3 - stimulentul de risc acordat în temeiul art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 82/2020, cu modificările și completările ulterioare;
o4 - stimulentele financiare lunare acordate în temeiul art. 193 alin. (6 1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
o5 - majorarea încasată, potrivit legii, de personalul care nu a beneficiat de zile libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ;
o6 - contravaloarea serviciilor turistice acordată potrivit legii;"
4. La articolul 28, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
"(2) Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special pensionați în condițiile art. 18, 19, 26 și 38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), aferentă vechimii în serviciu, actualizată cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului la pensie."
5. La articolul 28, alineatul (3) se abrogă.
6. La articolul 28, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
"(4) Pentru perioadele în care personalul s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate, pentru stabilirea bazei de calcul prevăzute la alin. (1) se utilizează soldele/salariile lunare brute corespunzătoare funcției militare/de poliție/de penitenciare pe care acesta este încadrat în țară sau, la alegere, soldele/salariile lunare brute realizate la funcția de bază în aceeași perioadă de raportare în anii anteriori plecării în misiune, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii dreptului de pensie."
7. La articolul 28, alineatul (5) se abrogă.
8. La articolul 28, alineatele (6)-(9) se modifică și vor avea următorul cuprins:
"(6) La determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), pentru perioadele în care personalul a exercitat o funcție de demnitate publică se utilizează indemnizațiile lunare/soldele/salariile lunare brute realizate la funcția de bază în perioada de raportare, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
(7) Pentru soțul/soția, militar, polițist sau funcționar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru ași urma soția/soțul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, se utilizează ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) veniturile determinate în vederea stabilirii și plății contribuției de asigurări sociale, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
(8) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de urmaș, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea unei pensii, este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază de către susținător în perioada de activitate, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
(9) Soldele/Salariile lunare brute utilizate la stabilirea bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se actualizează dacă indicele prețurilor de consum lunar prezintă valori negative."
9. După articolul 28 se introduce un nou articol, art. 281 , cu următorul cuprins:
"Art. 28 1
Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c) dintr-un număr de luni consecutive, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 3, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar, polițist sau funcționar public cu statut special, după caz, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 28 alin. (1)."
10. La articolul 60, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie."
11. După articolul 123 se introduce un nou articol, art. 123 1 , cu următorul cuprins:
"Art. 123 1
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta lege."
12. După anexă se introduc două noi anexe, anexele nr. 2 și 3, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 9, respectiv în anexa nr. 10 la prezenta lege.
Art. XVI
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum au fost modificate și completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.
(2) Pensia de serviciu netă reprezintă pensia de serviciu stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
(3) Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.
(4) Orice alte dispoziții contrare prezentei legi se abrogă.
(5) Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile prevăzute la alin. (1) în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse acestora prin prezenta lege pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective.
Art. XVIII
- Articolul 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins
"Art. 101: Calculul impozitului pe venitul din pensii și termenul de plată
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.
(2) Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:
c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Determinarea câștigului salarial mediu net prevăzut în prezentul articol se stabilește prin deducerea din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a contribuțiilor sociale obligatorii prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) și b) și a impozitului pe venit.
Art. XIX
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prevederile art. XVIII intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Creșterea etapizată a vârstei de pensionare va avea loc începând cu anul 2031, la 61 ani, cu 2032, la 62 ani, cu 2033, la 63 ani, cu 2034, la 64 ani, cu 2035, la 65 de ani, din care se scad condițiile de muncă – deosebite sau speciale/alte condiții -, în funcție de activitatea desfășurată de fiecare, maxim 13 ani. Până la sfârșitul anului 2030, vârsta de pensionare rămâne 60 ani.
Baza de calcul crește, de la 12 luni, la alegere, începând cu 1 ianuarie 2024, și va ajunge la 300 luni, pentru cei ce se vor pensiona începând cu ianuarie 2043. Baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat va fi actualizată cu indicele prețurilor de consum lunar, la data deschiderii dreptului la pensie. Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, la alegere dintr-un număr de luni consecutive, conform eșalonării, din ultimii 5 ani de activitate, în calitate polițist, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.
Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu.
Polițiștii care, până la data 31.12.2023, inclusiv, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea pensiei militare, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor actuale.
Noile modificări generează alte inechități în sistemul pensiilor militare, întrucât polițiști/militari care au lucrat în locuri de muncă similare, aceeași perioadă de timp, au avut aceleași salarii/solde, dar s-au pensionat în perioada diferite, vor avea pensii diferite.
Prin modificarea Codului Fiscal, impozitarea progresivă, cu 15-20%, va afecta minimal pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 2016-15 septembrie 2017.
Prezentele modificări intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Atașăm forma Legii 223 / 2015 în vigoare de la 1 ianuarie 2024, precum și Legea 282 / 2023.
Pentru orice nelămurire sau întrebare, membrii SNPPC, în activitate/rezervă, pot lua legătura cu conducerea centrală sau teritorială a sindicatului:
contact@snppc.ro; juridic@snppc.ro; https://www.snppc.ro/birouri-executive-teritoriale-b22 .
BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC