13.12.2018 - Măsuri legislative pentru întărirea autorității polițistului
Parlamentul a votat, ieri, ,,Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii publice”, prin care se adoptă măsuri mai aspre de sancționare a unor fapte de natură penală și contravențională, se instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, sunt detaliate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, garantându-se respectarea drepturilor cetățeanului.
Printre măsurile normative adoptate se află dreptul polițistului de a solicita persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol; a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată; a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta / aceasta se află în acel spațiu, sau autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.
Prin proiectul de lege se introduce prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul "Poliția, stai! - Nu te apropia!" continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei va da dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.
Reamintim că SNPPC a solicitat, constant, măsuri pentru întărirea autorității și protecția juridică a polițistului – click aici https://www.snppc.ro/comunicat-2-din-21-09-2017-fsnppc-a-depus-propuneri-de-modificare-a-statutului-poli-istului-la-sediul-mai-bd320
Forma legii adoptate: http://www.cdep.ro/proiecte/2018/400/00/5/se534.pdf
BIROUL EXECUTIV CENTRAL