12.04.2022 - START ADMITERE ȘCOLI POSTLICEALE MAI; concurență redusă la sesiunea martie 2022. De ce? Scurtă analiză
Impredictibilitatea în salarizare, în pensionare și în carieră ar trebui să dea de gândit guvernanților și politicienilor...până nu este prea târziu!
Conform calendarului de concurs aprobat de MAI, sâmbătă, 9 aprilie, a avut loc proba scrisă, la care au fost admiși candidații care au trecut testarea psihologică și probele sportive. Pentru cele 2.880 de locuri scoase la concurs, au susținut proba scrisă 1,7 candidați/per loc, ceea ce indică o concurență redusă, comparativ cu sesiunile din anii anteriori, în care au fost și 6-7 candidați pentru un loc pe băncile școlilor MAI.
Intre alte cauze, pe care vom încerca să le punctăm, succint, se află și conflictul militar declanșat în 24 februarie a.c. la granițele României, care îi determină pe părinții ce și-ar fi dorit o carieră în Sistemul de ordine publică, pentru copiii lor, să fie mai reticenți, date fiind consecințele imprevizibile și eventualitatea unei escaladări a războiului. Această temere ne-a fost transmisă ca atare de către membrii de familie ai potențialilor candidați și este cât se poate de evidentă!
Dar, dincolo de toate, există cauze ,,interne”, care pot fi decelate și asumate de către decidenții noștri guvernamentali și politici, măcar pentru a identifica o ieșire din această situație, pentru viitor.
Așa cum am mai spus, recent, pentru ordine și siguranță în societate AVEM NEVOIE DE O POLIȚIE PUTERNICĂ! Forța Poliției rezidă și din PREDICTIBILITATE!
În opinia SNPPC, între cauzele principalele ale concurenței reduse la școlile MAI se regăsesc:
- salarizarea precară și, concomitent, impredictibilitatea în salarizare. Orice tânăr care își dorește o carieră în Poliție va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului și familiei sale un trai decent și să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie impredictibilă, cum se întâmplă în ziua de astăzi, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil; obligația de a spune ,,prezent”, la orice oră, misiunilor cotidiene, apelului telefonic prin 112 sau al șefului, cumulată cu dificultățile, complexitatea și chiar cu ingratitudinea sau violența exprimate de către unii concetățeni, vizavi de serviciul polițienesc, trebuie recompensate corect de către stat;
- impredictibilitate în carieră: orice politist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului - adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în MAI;
- impredictibilitate în perspectiva pensionării: orice tânăr care dorește să îmbrățișeze cariera de polițist trebuie să știe, de la bun început, că va avea o viață profesională plină de riscuri, de interdicții și incompatibilități, pe care și le asumă, prin depunerea Jurământului și dobândirea calității de funcționar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el să știe, de la bun început, și care sunt condițiile de pensionare, vârsta la care va trece în rezervă, formula de calcul a pensiei și că - cel mai important - REGULA NU SE VA SCHIMBA ÎN TIMPUL JOCULUI!
Domnilor guvernanți, domnilor politicieni: predictibilitatea în CARIERĂ, în SALARIZARE și în PENSIONARE asigură o bază sănătoasă de recrutare a viitorilor polițiști, constituind, totodată, fundamentul unui serviciu public de ordine și siguranță socială prestat la standarde calitative! Dacă veți continua să neglijați Sistemul de ordine publică, veți ajunge să organizați concursuri de admitere fără candidați!
Asumați-vă responsabil redresarea Sistemului de ordine și siguranță publică, fără de care o societate nu poate funcționa firesc! Până nu este prea târziu!
BIROUL EXECUTIV CENTRAL - SNPPC