07.08.2018 - Sesizarea SNPPC produce efecte (răspunsul Camerei Deputaților la petiția noastră nr. 505/23.07.2018)

La sfârșitul lunii trecute, am trimis patru sesizări, pe adresele Președintelui României, președintelui Camerei Deputaților, MAI și IGPR (a se vedea comunicatul nostru din 23.07), referitoare la pericolul pe care îl reprezintă posibila intrare în vigoare a ,,Legii pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”, lege trimisă președintelui spre promulgare în data de 11.07.2018.
În solidar cu Grupul Polițiștilor Rutieri, cu MAI/IGPR și cu Guvernul - care nu au avizat favorabil propunerea legislativă în cauză -, am considerat că inițiativa unor deputați liberali, de a obliga Poliția Română să utilizeze doar radare presemnalizate, instalate pe autospeciale inscripționate cu însemne distinctive, nu va diminua fenomenul contravențional și infracțional în domeniu, ci, din contră, va aduce grave prejudicii siguranței publice, prin creșterea numărului de victime pe drumurile din țara noastră.
În context, președintele României a sesizat Curtea Constituțională, referitor la faptul că actul normativ în cauză încalcă patru prevederi din legea fundamentală, iar ,,soluția legislativă se îndepărtează de la scopul instituirii normei, respectiv acela de a conduce la îmbunătățirea siguranței rutiere”.
Ieri am primit și răspunsul oficial al Camerei Deputaților - a se vedea postarea noastră de azi de pe contul de facebook -, căreia îi solicitasem, în plus, și sancționarea deputatului Florin Roman, unul dintre inițatorii acestei legi nefaste, care a diseminat în spațiul public, prin intermediul contului său de facebook, acuzații jignitoare la adresa polițiștilor rutieri, catalogându-i, in corpore, drept “șpăgari”, “ciubucari” etc., pentru că se opun adoptării legii (ciudat este faptul că, inclusiv în Nota oficială de fundamentare a legii există ,,argumente” care aduc ofense Poliției Române – caz unic în procesul legislativ românesc!!).
În temeiul Statutului juridic propriu, care ne obligă să apărăm și să consolidăm prestigiul profesional al instituției noastre, am invocat două articole din Legea nr. 96 / 2006 (Statutul parlamentarilor) încălcate de către deputatul Florin Roman:
- - art. 13, Principiul fidelității: ,,Deputații și senatorii sunt datori să manifeste pe durata exercitării mandatului fidelitate față de România și popor și respect față de oameni”;
- - art. 14 indice (1) - Respectarea regulamentelor: ,,Deputații și senatorii sunt obligați să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie și de disciplină parlamentară și să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase”.
În concluzie, suntem informați că sesizarea noastră a fost trimisă Comisiei pentru abuzuri, corupție și petiții, care va cerceta fapta deputatului în cauză.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL