02.09.2024 - Normele MAI privind Ordinul de protectie provizoriu aduc sarcini în plus polițiștilor
Începând cu 31 august 2024, a intrat în vigoare Ordinul M.A.I. nr. 138 din 22.08.2024 privind stabilirea modalității de gestionare, de către polițiști, a cazurilor privind actele de violență.
Acest ordin este emis în baza Legii nr. 26 din 28.02.2024 privind ordinul de protecție, act normativ util, care va contribui, în timp, la diminuarea faptelor de agresiune asupra persoanelor, dar care, în practică, va fi greu de aplicat, cel puțin o vreme, având în vedere realitatea actuală de la nivelul Poliției Române, marcată de o lipsă acută de personal, acesta fiind insuficient chiar și pentru îndeplinirea actualelor sarcini și misiuni date deja în competență. De exemplu, măsurile privind Ordinul de protecție provizoriu, de care vor uza frecvent victimele, revin exclusiv în sarcina Poliției Române, ceea ce incumbă atribuții suplimentare pentru polițiști, care și așa sunt sufocați de sarcinile în avalanșă primite în ultimii ani, în condițiile unui deficit de personal, la nivel național, de circa 20%, recunoscut oficial chiar și de emitenul ordinului, ministrul Afacerilor Interne.
Practic, prin acest ordin de stabilesc: procedura de intervenție a polițiștilor în cazurile privind actele de violență și de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu; modelul formularului de evaluare a riscului iminent și metodologia de utilizare a acestuia; procedura de emitere și modelul ordinului de protecție provizoriu; procedura de punere în executare a ordinului de protecție provizoriu; procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu.
În timpul intervenției, după caz, polițiștii vor lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și vor efectua toate demersuri necesare eliminării riscurilor imediate; ei vor trebuie să observe și să adreseze întrebări cu privire la starea fizică, emoțională și psihică a persoanelor implicate și, dacă se impune, vor solicita intervenția echipelor medicale. De asemenea, vor aduce la cunoștință victimei sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal, dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor, punându-i la dispoziție și formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecție.
Tot pe parcursul intervenției, după caz, polițiștii informează atât victima, cât și agresorul cu privire la drepturile și obligațiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt, prin ordinul de protecție provizoriu, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competența acestora și procedează la obținerea de probe, potrivit art. 2 alin. (4) din Legea nr. 26/2024 sau prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, după caz. Tot polițiștii, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol, printr-un act de violență, evaluează situația de fapt, pe baza formularului de evaluare a riscului, dacă victima sau, după caz, tutorele ori reprezentantul legal, formulează cerere scrisă pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În cazul în care se constată că nu sunt întrunite condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, polițiștii au obligația de a informa persoanele cu privire la posibilitatea formulării unei cereri către judecătoria de pe raza teritorială în care își are domiciliul/reședința victima, pentru emiterea unui ordin de protecție, prin care pot fi dispuse mai multe obligații sau interdicții față de agresor. În situația în care a fost dispusă obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate și agresorul este prezent la fața locului alături de victimă, polițistul îl îndrumă pe acesta să se depărteze la distanța minimă prevăzută în ordinul de protecție provizoriu, inclusiv prin conducerea acestuia, după caz, la distanța respectivă.
După emiterea ordinului de protecție provizoriu, la nivelul unității de poliție de pe raza teritorială unde își are domiciliul/locuiește în fapt victima, se constituie o mapă de supraveghere pentru monitorizarea respectării măsurilor dispuse.
Biroul Executiv Central -SNPPC